رژیم گیاهخواری
- نگارش یافته توسط Super User
- مجموعه: دانستنی های تغذیه ای
نگاهی به جنبههای مثبت و منفی گیاهخواری
اين روزها افراد زيادي به رژيم غذايي گياهخواري گرايش پيدا كردهاند كه اكثر آنها با هدف رسيدن به سلامت بيشتر و كاهش خطر ابتلا به بيماريهاي مختلف از جمله انواع سرطان، گياهان را در رژیم غذایی خود قرار ميدهند.
حال اين سوال مطرح است كه آيا گياهخواري ميتواند سلامت مصرفكننده را تضيمن كند؟ و اینکه این قبیل افراد باید مراقب دریافت چه املاحی باشند؟
چربيهاي جامد و اشباعشده در گوشت جانوران به مقدار زيادي يافت ميشوند. اين چربيها سبب افزايش كلسترول، خصوصا LDL يا همان كلسترول بد ميشوند.
در حالی که غذاهاي گياهي به استثناي روغن نارگيل و روغن هسته پالم حاوي مقادير كمي چربيهاي اشباع هستند درنتيجه مصرف آنها سبب كاهش كلسترول و جلوگيري از چاقي و افزايش وزن ميشود.
سرشار از فیبرهای گیاهی
فيبر، جزء تشكيلدهنده ديواره سلولهاي گياهي است. سلولز، پكتين و پليساكارید نمونههايي از فيبر داخل گياهان هستند. فيبرها در دستگاه گوارش هضم نميشوند ولي در جلوگيري از بينظميهاي روده بزرگ نقش مهمي ايفا ميكنند. فيبرهاي گياهي سبب انبساط ديواره دروني روده بزرگ ميشوند و كمك به دفع مواد زائد كرده در نتيجه از يبوست و ابتلا به سرطان روده بزرگ جلوگيري ميكنند.
رژیم تنظیم کننده قندخون
ثابت شده است فيبرهاي گياهي در تنظيم ميزان گلوكز يا همان قند خون موثر هستند؛ زيرا جذب قند را كند ميكنند و باعث ميشوند ميزان گلوكز در خون به حد مطلوبي برسد. درنتيجه در افراد مبتلا به ديابت مفيد هستند و خطر ابتلا به ديابت نوع دوم را كاهش ميدهند.
فيبرهای گياهي، دوستدار قلب
فيبرهاي گياهي از طريق كاهش كلسترول و جلوگيري از افزايش فشارخون به كار قلب كمك ميكنند. مصرف سبزيجات گامي موثر در جهت داشتن قلبي سالم به شمار ميرود.
ويتامينهای گياهي
گياهان حاوي مقادير متفاوتي از ويتامينث، ویتامینآ، ویتامینای، ویتامینکا و ویتامیندی هستند. به عنوان مثال سبزيجات و مركبات حاوي ويتامينث است. ويتامينکا به مقدار قابل توجهي در كاهو يافت ميشود. روغنهاي گياهي نيز مانند روغن زيتون مقادير زيادي ويتاميندی دارند. هويج هم حاوي پيشساز ويتامينآ است. جوانه گندم نيز منبع خوبي از ويتامينای است.
گیاهخواران مراقب آهن باشند
غذاهاي گياهي سطح بالايي از آهن غيرهم دارند و اين در حالي است كه آهن غيرهِم به خوبي آهن هِم در بدن جذب نميشود و آهن هم در غذاها و منابع جانوري وجود دارد. آهن هِم در بدن حدود 15 تا 35 درصد جذب ميشود؛ درحاليكه تنها 2 تا 20 درصد آهن غيرهِم جذب ميشود در نتیجه اگر چه مصرف گیاهانی مانند سبزیجات برگی خصوصاً اسفناج و جعفری و نیز حبوبات و میوههای خشک خصوصاً برگهی زردآلو میتواند خطر ابتلا به کمبود آهن را کاهش دهد ولی این منابع نمیتوانند آهن بدن را بطور کامل تأمین کنند و مصرف منابع جانوریِ آهن مانند گوشت قرمز، جگر، ماهی و زردهی تخممرغ کنار منابع گیاهی لازم میباشد. شايان ذكر است كه مصرف ويتامينث به جذب بيشتر آهن در بدن كمك ميكند.
اگر چه مصرف گیاهانی مانند سبزیجات برگی خصوصاً اسفناج و جعفری و نیز حبوبات و میوههای خشک خصوصاً برگهی زردآلو میتواند خطر ابتلا به کمبود آهن را کاهش دهد ولی این منابع نمیتوانند آهن بدن را بطور کامل تأمین کنند
كمبود پروتئين را جدی بگیرند
بدن ما نياز به پروتئينهاي کامل و با كيفيت دارد كه اين پروتئينها از آمينواسيدهاي ضروري تشكيل شدهاند كه وظايف مختلفي را در بدن ما انجام ميدهند. متخصصان توصيه ميكنند هر فرد بالغ در روز حدود
56-46 گرم پروتئين در جيره غذايي خود مصرف كند كه اين ميزان براي زنان باردار 71 گرم در روز است. اگرچه برخي از گياهان مانند غلات و حبوبات و خصوصا سويا حاوي پروتئين هستند اما درواقع پروتئينهاي آنها جزء پروتئينهاي كامل نيستند؛ درنتيجه اگر افراد گياهخوار از گوشت، تخممرغ يا لبنيات به عنوان منابع اصلي پروتئين استفاده نكنند با كمبود پروتئين مواجه میشوند.
كمبود روي، زنگ خطری مهم
اگر گياهخوار هستيد و دچار مشكلاتي از قبیل اسهال مزمن، تاخير در بهبود زخمها، كاهش اشتها يا اختلال در سيستم ايمني هستيد احتمالا دچار كمبود روي شدهايد. آنزيمهاي زيادي در بدن براي عملكرد خود نياز به روي دارند. روي موجود در گياهان جذب كمتري نسبت به روي غذاهاي جانوري دارد.
در معرض کمبود ویتاميندی و ویتامینب هستید
اگرچه ويتاميندی توسط نور آفتاب در پوست ساخته ميشود ولي در معدودي از غذاهاي جانوري از قبيل ماهيهاي چرب، جگر، تخممرغ نيز وجود دارد كه مصرف نكردن آنها ميتواند سبب كمبود اين ويتامين شود. برخي از ويتامينهاي گروهب نظير ویتامینب1 و ویتامینب2 در برخي منابع گياهي مانند غلات وجود دارند ولي ويتامين ب12 تنها در منابع جانوري مانند گوشت، ماهي و تخممرغ و شير وجود دارد درنتيجه در افراد گياهخوار كمبود آن مشاهده ميشود.
اهمیت امگا3 برای گیاهخواران
برخي از روغنهاي گياهي مانند روغن كانولا، روغن تخم كتان و روغن سويا حاوي اسيدهاي چرب امگا3 هستند اما اين ميزان كمتر از مقادير اسيدهاي چرب امگا3 است كه در ماهيهاي چرب وجود دارد. ماهيهاي چرب مانند سالمون و تن منابع اصلي تامينكننده اسيدهاي چرب امگا3 هستند؛ درنتيجه افرادي كه گياهخوارند بهتر است از مكملهاي امگا3 استفاده كنند.
مراقب ريزش مو باشید
ريزش مو علتهاي مختلفي دارد كه يكي از علل آن كمبود برخي از مواد و املاح لازم است؛ همانطور كه گفته شد در رژيم گياهخواري به علت عدم مصرف منابع پروتئيني و منابع تامينكننده آهن، كمبود آن مشاهده ميشود كه ميتواند منجر به ريزش مو شود.
بارداری، دیابت بارداری، دکتر تغذیه خوب در تبریز، کارشناس تغذیه تبریز،مشاور تغذیه تبریز،چاقی و لاغری،تبریز،کارشناس تغذیه، کارشناس تغذیه خوب در تبریز،تغذیه ورزشکاران،تغذیه کودکان و نوجوانان،کبد چرب، تغذیه در کبد چرب، تغذیه تعیین جنسیت تبریز، تغذیه بارداری تبریز،مشاوره تغذیه برای بارداری، مشاوره تغذیه برای تعیین جنسیت، دکتر تغذیه، ویزیت اینترنتی تغذیه، تعیین وقت اینترنتی تغذیه تبریز، مشاوره تغذیه اینترنتی، مشاوره تغذیه آنلاین، تعیین وقت قبلی آنلاین، مشاوره تغذیه دقیق، تغذیه بیماران دیالیزی،دیالیز، بیماریهای قلبی، بیماری گوارشی،تغذیه افزایش قد، افزایش قد، افزایش قد، افزایش قد، افزایش قد، افزایش قد، افزایش قد، افزایش قد، افزایش قد، افزایش قد، افزایش قد، افزایش قد، افزایش قد، دکتر افزایش قد در تبریز، دکتر افزایش قد در تبریز، دکتر افزایش قد در تبریز، دکتر افزایش قد در تبریز، دکتر افزایش قد در تبریز، دکتر افزایش قد در تبریز، دکتر افزایش قد در تبریز، دکتر افزایش قد در تبریز، دکتر افزایش قد در تبریز، دکتر افزایش قد در تبریز، دکتر افزایش قد در تبریز، دکتر افزایش قد در تبریز، دکتر افزایش قد در تبریز، دکتر افزایش قد در تبریز، افزایش قد بزگسالان تبریز، افزایش قد بزگسالان تبریز، افزایش قد بزگسالان تبریز، افزایش قد بزگسالان تبریز، افزایش قد بزگسالان تبریز، افزایش قد بزگسالان تبریز، افزایش قد بزگسالان تبریز، افزایش قد بزگسالان تبریز، افزایش قد بزگسالان تبریز، افزایش قد بزگسالان تبریز، افزایش قد بزگسالان تبریز، افزایش قد بزگسالان تبریز، افزایش قد بزگسالان تبریز، افزایش قد بزگسالان تبریز، افزایش قد بزگسالان تبریز،